Potrebujete pomoč, imate vprašanje?

pokličite 04 / 502 1800

Zadovoljna stranka je naša največja prioriteta. Tu smo zato, da vam svetujemo!

Dominikanska Republika - splošne informacije

Šifra ponudbe: Dominikanska Republika

Splošno o Dominikanski Republiki

Dominikanska Republika zavzema dve tretjini otoka Hispaniola. Na zahodu meji na Haiti, na severu na Atlantik, na vzhodu in jugu pa na Karibsko morje. Površina znaša 48.500km2, ima približno 3.5 mio. prebivalcev. Rajski predel Karibov s španskim navdihom, tropskimi ritmi in zanimivo zgodovino. Zelena, tropska vegetacija, bleščeče bele in zlatorumene peščene plaže, kristalno čisto, turkizno modro morje, koralni grebeni, tihi zalivi, visoke gorske verige, globoke globeli in razkošen ptičji paradiž, edinstveni vtisi - tukaj doživite še skorajda nedotaknjeno naravo. "To je najlepša dežela, ki jo je kdaj videlo človeško oko", je napisal Krištof Kolumb v letu 1492, ko je odkril ta otok. Otok Hispaniola spada k otoškemu svetu Antilov; to je pravi raj za iskalce počitka in oboževalce sonca, prav tako za športnike in vse, ki si želijo doživetij. Ta otok ima za vsakega nekaj, tukaj so tropska sanjska vrata za vstop v raj.

   Podnebje Podnebje je tropsko, ob obalah je zelo vlažno. Od julija do novembra lahko prihaja do tropskih orkanov. Povpreena temperatura v Santo Domingu je januarja 24°C, septembra pa 27°C. Letno zapade na severovzhodu države 1.500 mm padavin, v gorah od 1.200 do 2.500 mm, na severozahodu pa pod 500 mm. 


Elektrika Električna napetost je 110V, 60Hz, Uporabljajo ploščate vtikače. Potreben je adapter. Zaradi pomanjkanja vode so pogosti izpadi električne energije, ki jih hoteli nadomečajo z lastnimi generatorji, ki pa povzročajo hrup.


Vizumi Viza ni potrebna do 30 dni. Potni list mora biti ob izstopu veljaven še najmanj 6 mesecev.
Potrebuje pa se turistična kartica - cena 10USD, pri izstopu iz države pa se plača še izstopna taksa.
Za Haiti potrebujemo vizum, toda v okviru kake turistične agencije iz Dominikanske republike za to poskrbijo oni. 
Vnos državne valute in živil ni dovoljen. Vnos tuje valute je dovoljen brez omejitev, vendar je znesek potrebno deklarirati. Predmeti za osebno rabo se lahko uvozijo brezcarinsko. Izvoz državne valute je prepovedan, izvoz tuje valute pa do zneska, ki je bil ob vstopu v državo deklariran.


Predstavništva, MZZ informacije Informacije glede predstavništev v Dominikanski Republiki in ostale informacije pa tule.


Predstavitev Dominikanske Republike Še ostali podatki pa tudi tule.

Dominikanska republika - prehranjevanje

Po vsem otoku so številne domače restavracije imenovane Comedores, v katerih lahko relativno poceni jeste lokalno hrano. V večjih mestih so McDonaldsi in ostalo, še več pa je raznih domačinskih provizoričnih restavracij, kjer je mogoče dobiti marsikaj, vključno s pisano izbiro tropskega sadja. Najesti se je mogoče že za 2-3 dolarje, v boljših restavracijah pa od 8 USD naprej. Ribe so kar poceni, v primerjavi s cenami pri nas. So pa dražje kot druga hrana. Od zelenjave je zelo dobra kasava, krompirju podobni gomolji. Tradicionalno dominikanska kuhinja pripravlja "Bandera Dominikana", ki sestoji iz fižola, riža in mesa. To jed še danes jedo vsak dan z dodatki solat in kuhanih banan. Za praznike jedo praznično enolončnico "Salcocho", sestavljeno iz različnih vrst mesa in iz manioka-korenin, kuhanih banan, sladkega krompirja, koruznih storžev, buč in drugih skrivnih sestavin. Poznani so raki iz Puerto plate. Za Dominikansko republiko je znano, da se med glavnimi obroki ne je, zato na cesti ni mogoče kupiti manjših prigrizkov. Na številnih cestnih vogalih pa stojijo prodajalci, ki ponujajo ocvrto hrano kot so krvavice, močno začinjene svinjske klobase, pečene banane... Priporočamo sendviče, ki jih lahko kupite v kavarnah. Dominikanska R. je znana po rumu, imajo kar 40 različnih vrst (proizvajalci: Brugal, Bermudez, Barcelo...), vsaka vrsta prihaja iz druge regije in ima lasten okus.
Voda ni pitna, primerna pa je za umivanje zob in telesa. Vodo prodajajo v galonah - 2.56EUR / galono.

Dominikanska Republika - plaža

Koralni grebeni vsepovsod, najlepše plaže so na polotoku Semana in na otočku Saona, ki leži nedaleč od popotniške vasice Bayahibe. Deževni pragozd je pravi raj za trekking, saj na otoku ni nevarnih strupenjač. V notranjosti se je mogoče povzpeti tudi na najvišji vrh Karibov Pico Duarte, ki je visok preko 3000 metrov. Klima v hribih je krasna, vse polno je tudi rek in slapov, ki so dovolj topli za kopanje. Ogled plantaž tropskega sadja in sladkornega trsa, ogled pridelave ruma in izdelave cigar. Obisk vsaj ene lokalne žurke, ob glasbi marengue, ki je res super. Domači plesalci so sicer neprekosljivi, toda že sam ogled fieste je pravo doživetje. Domačinke so v glavnem prikupne mulatke. Prestolnica Santo Domingo je v starem delu takšna, kot je bila v času bivanja Kolumbov. Tu je palača Kolumbovega sina Diega, prva katedrala v Ameriki itd. Otok je bil nasploh najljubši Kolumbov otok in v S.Domingu je tudi njegova velikanska grobnica z žaro in stalno stražo. Blizu meje s Haitijem je veliko jezero sredi katerega leži otok in na otoku je največja kolonija aligatorjev na Karibih. Poleg krokodilov je mogoče videti še zanimive kuščarje iguane, razne ptiče in cel kup raznih kaktusov. Jezero leži v kotanji kar 40 m niže od morske gladine. Haiti - najmogočnejša utrdba Karibov - Sans Souci, blizu pristanišča Cap Haiti. Je pod zaščito Unesca. Haiti je drugače prava Afrika. Sami črnci in velika revščina.